Kurban Bayramının gelmesiyle kavurma gibi daha birçok et yemekleri bayram sofralarını süslüyor, kalan etleri ise doğru bir şekilde saklamak gerekiyor. Ancak eti saklamanın en sağlıklı yolu olan dondurma yönteminde bazı püf noktalarını atlamamak önemli. Örneğin; dondurmadan önce eti dinlendirmek gerekir mi? ya da et derin dondurucuya nasıl bir kapla konmalı? gibi birkaç sorunun doğru cevabı, kurban etini uzun süre ve sağlıklı saklamak isteyenler için en önemli bilgilerdir.
Et dinlenme süresini tamamladıktan sonra işlenerek dondurucuya girmeye hazırdır. Eti dondurmadan önce yemeklerinizde tercih ettiğiniz şekilde doğramalısınız. Eti kemik ve fazla yağlarından ayırmak ya da kıymaya çevirmek yemek hazırlıklarınızda size kolaylık sağlar. Kurbanlık etin döş kısmından ev tipi bir kıyma makinesi ile kıyma çekebilir ve kıymanızı yemeklerinizde kullanacağınız kadar küçük parçalar halinde buzdolabı poşetine sararak dondurabilirsiniz.
Gerdan etini kemikli olarak parçalayarak kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemekleriniz için buzdolabı poşetlerine doldurarak dondurabilirsiniz. Kurbanlığın sırt kısmından çıkarılan kemikli kaburga etlerini pirzola olarak paketleyebilir, but ve koldan kuşbaşı et çıkarabilirsiniz.
Kurban etini işlerken, kasaptan aldığınız etlerde görmediğiniz kalın bir yağ tabakası ile karşılaşabilirsiniz. Et üzerindeki kalın, koyu sarı ve sert yağ tabakasını sıyırarak ayırabilir, altta kalan daha yumuşak yağ tabakalarını et üzerinde bırakabilirsiniz. Eti tüm yağlarından ayırmak doğru değildir. Tamamen yağsız bir et tüm lezzetini yitirir.
Kurban etini dinlendirip işlediniz ve sıra dondurma aşamasına geldiyse kullanacağınız kadar eti bir arada paketlemeniz gerekir. Çünkü donmuş etin çözdürüldüğünde kullanılması gerekir ve tekrar dondurulması etin bozulmasına neden olur.
Yemek hazırlığı yaparken derin dondurucunuzdaki kurban etlerinden kullanacaksanız, etin çözülme süresini de yemek hazırlığı sürenize katmanız gerekir. Çünkü donmuş etlerin dondurucudan çıkarak buzdolabında çözdürülmesi uygundur. Yavaş yavaş çözülmesi gereken etlerin çabuk çözülmesi için; eti güneşe koymamak, kalorifer ısısından faydalanmamak, eti 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmamak gerekmektedir.
Yemek hazırlıklarınızda çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkamalı, et doğradığınız tahtayı sebzelerde kullanmamalısınız. Çünkü her ne kadar sağlıklı bir şekilde dondurulsa da çiğ et bakteri üretebilmektedir. Bu nedenle her zaman için sebze ve meyveler için ayrı, et ürünleri için ayrı bir doğrama tahtası kullanmalısınız.
Kurban Bayramında sevdiklerinizin ikramı olan kurban etlerini derin dondurucunuzda uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca kurban etlerinin yanında çorbalık kemik, kuyruk yağı, kavurma gibi seçenekleri de deneyebilirsiniz.
İşte Kurban Bayramında mutfağınızda yer verebileceğiniz birbirinden farklı önerilerimiz: